Itseohjautuvuus ja omistaminen - osakkeiden uusjako Withmorella
Sosiokraattisia päätöksentekomalleja soveltavassa yrityksessä, jollaiseksi Withmore tunnustautuu, on yhtenä mietittävänä asiana omistusosuudet. Erityisesti on ratkaistava, miten omistusosuudet saataisiin ajan mittaan heijastamaan eri ihmisten panostuksia firman yhteiseen hyvään.
Konsulttiyrityksissä ehkä tavallisin omistusmalli on perustajapainotteinen: suurin osa osakkeista on joillakin perustajaosakkailla, ja myöhemmin mukaan liittyvät työntekijät voivat ostaa pienosakkuuksia joko ihan perusoikeutena tai sitten kiitoksena hyvästä työstä. Withmoressa tarjotaan työntekijöille omistusosuuksia juuri perusoikeutena: ajatuksena on, että pieni omistusosuus kertyy jokaiselle ensimmäisen puolen vuoden työsuhteen aikana palkan osana.
Meillä oli yritystä perustaessamme kuitenkin tunne, että tarvitaan jotain enemmän, jotta omistussuhteet kuvastaisivat sitä, miten eri ihmiset oikeasti tuovat käytännön hyvää yhteiseen pottiin. Tätä tavoitetta ratkomaan viritimme osakassopimukseen pykälän omistusten tasapainottamisesta vuosittain sen mukaan, miten kukin työntekijäosakkaista panostaa tulevaisuuden liiketoimintaan.
Osakkeiden uusjako äänestyksen perusteella
Käytännössä pääsimme testaamaan ajatustamme omistusten tasapainottamisesta ensi kertaa tilivuoden 2023 päättyessä. Toimimme näin:
Laitoimme kukin 10 % omistamistamme yhtiön osakkeista tasapainotuspottiin
Kysyimme yhtiökokouksessa toisiltamme, ketkä osakkaista ovat eniten panostaneet yrityksen tulevaisuuden liiketoimintaan ja millä perusteilla
Pyysimme kaikkia yhtiökokouksen osallistujia jakamaan vastausten perusteella osakkaille yhteensä 5 pistettä oikeaksi katsomallaan tavalla
Pisteet ja niiden perusteet keskusteltiin yhdessä läpi
Äänestyksen voittajille tarjottiin 10 %:n tasapainotuspotista lisää osakkeita ostettavaksi yhdessä määritellyllä, liikevaihtoon sidotulla ostohinnalla
KIITOKSET INSPIRAATIOSTA
Emme ole keksineet tässä kuvattua toimintatapaa tyhjästä, vaan siihen ovat vaikuttaneet monet ideat ja ihmiset. Erityiskiitokset IT-moniyrittäjä Arttu Katajalle ja bisnessparraaja Tommi Ullgrénille, joita ilman mekanismi ei näyttäisi nykyisenlaiselta.
Jo periaatetta osakassopimukseen muotoillessamme mietimme, onko kysymyksemme panostuksesta tulevaisuuden liiketoimintaan oikea. On nimittäin luonnollisesti myös erittäin tärkeää, että hommat pyörivät luotettavasti ja vaikuttavasti kulloisellakin käsillä olevalla hetkellä tulevaisuuteen panostamisen lisäksi. Toistaiseksi kuitenkin tulimme siihen tulokseen, että uusiutuminen ja kestävyys ovat niin isoja arvoja, että juuri niitä haluamme omistusten tasapainottamisessa korostaa.
Valaiseva harjoitus
Miltä tällainen sosiaalinen rottakoe sitten tuntui, kun se oikeasti ensimmäistä kertaa käytännössä toteutettiin?
1: Tuntui tärkeältä. Tuntui että kun panokset olivat näinkin kovat, kollegojen keskinäiselle palautteelle tuli painoarvoa, jota sillä ei tavallisissa keskusteluissa ole. Kannat ja perustelut olivat uusia ja yllättäviä, ja tuntui että jokainen lähti keskustelusta valaistuneena jonkin uuden ulottuvuuden suhteen.
2: Tuntui kouriintuntuvalta. Ainakin osalle osakkaista yritys on kuin oma lapsi, ja voi olla tunteita myllertävää tarjota osia omasta jälkeläisestä toiselle ostettavaksi. Toisessa päässä osaketarjouksen saavalle kyseessä on hyvin konkreettinen tunnustus: minun työni tuloksellisuus on huomattu ja minuun luotetaan.
Jatketaan tulevaisuudessakin
Kokonaisuutena harjoitus osoittautui niin hyödylliseksi, että tuntuu oleelliselta jatkossakin pitää kiinni osakassopimuksen omistusten uusjakopykälästä. Se on tapa varmistaa, että firman omistus on aina niiden käsissä, jolla on firman tulevaisuuteen eniten annettavaa - jos nämä henkilöt haluavat lisää omistusta.
Lue aikaisemmista kokeiluistamme ja rakenteiden luomisesta: Lisää kasvua kokeillen, Withmoren salaiset reseptit ja kasvua arvo edellä