Strategiset-siirrot.jpg
 

Menetelmät

Tavoitteena vaikuttavampi liiketoiminta, onnellisempi asiakas ja parempi työelämä.

vl_top.png

Withmoren käyttämissä menetelmissä yhdistyy kaksi tärkeää pääperiaatetta:

01 / Liiketoiminnan ja toimintatapojen tavoitteellinen parantaminen

02/  Ihmisten mukaan ottaminen yksilöinä ja yhteisönä

Jokainen toimintaympäristö on omanlaisensa, ja me autamme asiakasta löytämään ne menetelmät, joilla tavoitteisiin parhaiten päästään.


#LEAN #MODERNAGILE #JATKUVAPARANTAMINEN #ITSEOHJAUTUVUUS #SOCIOCRACY 3.0 #BUsinessdesign

Menetelmät

 

Lean ja jatkuva parantaminen

Lean ja jatkuva parantaminen ovat jo 80 vuotta käytössä olleita työkaluja, joissa keskitytään toiminnan jatkuvaan kehittämiseen, asiakastarpeen täyttämiseen ja työtapojen parantamiseen.

Jatkuvan parantamisen teema on läsnä lähes kaikessa mitä teemme. Nopeat iteraatiot ja oppiminen varmistavat sen, että emme hukkaa aikaa sellaisen kehittämisessä, joka ei tuo lisäarvoa asiakkaamme toimintaan. Lisäksi tarvitaan ymmärrys siitä kontekstista, jossa parannuksia tarvitaan ja niiden ihmisten kanssa kehittämistä, jotka ovat kaikkein tutuimmat toiminnan kanssa.

Käytössämme on laaja valikoima lean-menetelmiä, periaatteita ja työkaluja on useita. Työ kannattaa aloittaa toimintaympäristön kartoituksella. Siinä luodaan kokonaiskuva strategiaa suuntaavista asioista, oli kyse sitten yksittäisestä palvelusta tai koko toiminnasta. Toiminnan kehittämiseksi tarvitsemme myös kuvan siitä missä nyt ollaan, joten toimintaprosessit kuvataan yleensä yhdessä asiakastyötä tekevien asiantuntijoiden kanssa. Silloin saadaan mukaan paras ymmärrys asiakkaan tarpeesta. Sitten olemme valmiita aloittamaan jatkuvan parantamisen iteraatiot, jotka harjoitellaan osaksi työn arkea.

 
modern-agile.jpg

Ketterä kehitys ja Modern Agile

Tietotyön ja erityisesti tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kehitystyö on jatkuvaa uuden luomista. Tällaisessa kontekstissa ei voida yleensä ennalta tietää mikä on toimiva saati oikea ratkaisu. Ratkaisuksi on kehitetty useita menetelmiä, joissa kaikissa yhteistä on se, että toteutetaan jotain nopeasti ja opitaan tästä toteutuksesta seuraavaa iteraatiota varten. Withmoren lähestyminen ketterään kehittämiseen on Modern Agile ja sen neljä periaatetta.

Modern agile on amerikkalainen viitekehys, jossa yhdistellään tärkeimpiä leanejä ja ketteriä periaatteita siten kun niitä tällä hetkellä parhaiten sovelletaan. Modern agile lähtee siitä, että kehittämisen mekaniikkaa tärkeämpää on se filosofia, jota noudatetaan.

Modern Agile ja sille läheistä henkistä sukua oleva ScALeD ovat ratkaisumme myös ketterän skaalaamiseen. Mikäli asiakas niin toivoo, sovellamme mielellämme esim. SAFea tai muita järeämpiä skaalattuja menetelmiä. Kokemuksemme mukaan muutosta tehdessä on joka tapauksessa hyvä keskittyä asioiden ratkaisemiseen modulaarisesti pala kerrallaan ja soveltaa viitekehystä vallitsevaan organisaatiokulttuuriin. Modern agile tuo tähän välineitä - oli kyse sitten leanistä portfoliohallinnasta, ketterästä tavoitteiden asettamisesta tai jämäkämmästä tuotehallinnasta.

 
sociocracy-30-S3.jpg

Itseohjautuvuus ja sosiokratia 3.0

Itseohjautuvuus on tämän hetken tärkeimpiä muotikäsitteitä, joka korostaa työntekijän autonomiaa tehokkaana aseena työn järjestämisessä. Sosiokratia 3.0 taas on yhteisen päätöksenteon eli yhdessä ohjautumisen malli.

Ihmiset ovat voimavara, joka vie organisaatioita saavutuksiin. Itseohjautuvassa ympäristössä tarvitaan tapoja, joilla voidaan nopeasti määritellä mitä tehdään seuraavaksi ja miten tuloksista opitaan yhdessä. Sosiokratia tuo tähän välineet.

Sosiokratia 3.0 tarjoaa itseohjautuvan organisaation johtamiseen kymmeniä valmiiksi mietittyjä rutiineja. Toimintatavat tuovat välineitä toiminnan kaikille tasoille - kokousten fasilitointiin, tavoitteiden määrittelemiseen ja eteenpäin viemiseen, yhdessä ohjautuvan organisaation organisaatiorakenteisiin. Työskentelyyn tuo välittömiä hyötyjä esimerkiksi kaikkia osallistuttavat kokousrutiinit ja pidempiakaista kehitystä taas tukee esimerkiksi palautteen antamisen ja siitä oppimisen malli.

Sosiokratia 3.0 otetaan käyttöön toimintamalli kerrallaan. Kulloinkin ratkaistaan se toiminnan jännite, joka eniten vaatii ratkaisua ja tällä tavoin uusi johtamistapa rakentuu sinne minne tarvitaan.

 

Tarvetta täsmäratkaisulle?


Arvoketjukartta

Toimintaympäristön kartoitus visio- ja strategiatyön pohjaksi. Käytämme Simon Wardleyn tunnetuksi tekemää tapaa kuvata arvoketjuja kartaksi ja strategisen ajattelun pohjaksi.

Asiakas- tai käyttäjätutkimus

Asiakkaan ymmärtämisen välineinä käytämme muun muassa Kano-mallia, dilo-mallia, kyselyitä ja haastatteluja.

Asiakastarpeesta toiminnaksi

Laatukriteeripuu (CTQ-tree) ja Laatutalo ovat menetelmiä, joilla autamme organisaation tuomaan toimintaansa niitä asioita, joita asiakkaat arvostavat.


Ratkaisujen konseptointi

Ratkaisun konseptoinnin välineenä käytämme muun muassa käyttäjätarinakarttaa, palvelupolkukuvauksia, visiolakanoita sekä arvovirtakarttoja. Näillä saadaan nopeasti yhteinen visio kehitystiimille ja vastauksia siihen miten kehitystä kannattaa paloitella.

Kaizen-työpaja

Jatkuvan kehityksen käynnistys on usein hyvä aloittaa tiiviimmällä kehitysrypistyksellä. Kaizen-työpajassa kerätään toiminnan tekijät yhteen ja parannetaan toimintaa tiiviillä työpajasarjalla. Parannukset ovat välittömiä ja antavat energiaa ja suunnan jatkuvalle kehittämiselle.

Kata-valmennus

Jatkuvan tavoitteellisen toimintatavan parantamisen menetelmä. Tämä pinnalta yksinkertainen työkalu mahdollistaa syvällisen muutoksen niille organisaatioille, jotka ovat valmiita siirtymään jatkuvan kehityksen kulttuuriin.


 

Lounaskeskustelu menetelmistä?