Yhdessäohjautuvuutta konsulttifirmassa - Withmoren osakassopimus
Jossain vaiheessa useimmat pienet konsulttiyritykset pääsevät miettimään, millaisilla ehdoilla toivotetaan seuraavat tekijät tervetulleiksi mukaan. Se hetki koitti myös meille Withmoressa, ja alkusyksyn harrastusprojektina on ollut muovailla osakassopimusta sellaiseksi, että se mahdollistaisi reiluilla säännöillä sekä uusien partnereiden että uusien työntekijäosakkaiden liittymisen mukaan synnyttämään asiakkaille parempaa liiketoimintaa ja työelämää.
Koska yhdessä ohjautuvuuden reilut pelisäännöt mietityttävät jatkuvasti muitakin, jaamme seuraavassa meidän osakassopimuksemme tärkeimmät periaatteet. Yhteisenä nimittäjänä niissä on varmistaa yksimielisyys firman visiosta sekä se, että omistus pysyy ajan mittaan niillä, jotka oikeasti panostavat yhtiön nykyiseen ja tulevaan liiketoimintaan.
1: Mukaan päätöksentekoon kykyjen mukaan
Kun pieni yritys lähtee tähyilemään lisää tekijöitä, ratkottavana on muutama kysymys. Haluammeko työntekijöitä vai osakkaita? Millä edellytyksillä otamme uusia osakkaita? Onko perustajaosakkailla muista poikkeava asema?
Withmoren osakassopimuksessa nämä kysymykset ratkaistiin seuraavasti:
Kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus halutessaan ostaa osakkeita enintään 5 % osuus, ja sitä kautta päästä päättämään yrityksen asioista yhtiökokoukseen sekä osalliseksi osingoista
Kuka tahansa voi myös halutessaan päästä pääosakkaaksi eli ostaa neuvottelun perusteella 10 % yrityksen osakkeista tai enemmän. Jotta näin voi tehdä, pitää täyttää kaksi kolmesta partnerin kriteeristä: pystyä todistetusti panostamaan yrityksen tulevaisuuden ja liiketoimintasisältöjen suunnitteluun, pystyä voittamaan yritykselle konsultointiprojekteja tai tuoda yritykselle merkittäviä asiakkuuksia.
Lähtötilanteessa perustajaosakkailla on yli 50 % omistus yrityksestä. Kuten myöhemmin käy ilmi, tämä voi kuitenkin myöhemmin muuttua.
2: Yhteinen fokus kirkkaaksi
Yrittäjätarinat ovat täynnä kertomuksia siitä, mitä tapahtuu kun yrittäjäkaverusten käsitykset yrityksen suunnasta alkavat irrota toisistaan. Homma menee väännöksi ja joku joutuu lähtemään ovet paukkuen.
Withmoren osakassopimuksessa päädyimme hanskaamaan asiaa kahdella tavalla:
Yrityksen olemassaolon syy on kirjattu osakassopimukseen ja yhtiöjärjestykseen. Meidän tapauksessamme yhtiön tavoitteena on ensisijaisesti parempien toimintatapojen, liiketoiminnan ja työelämän tuottaminen yhteiskuntaan, ja vasta toissijaisesti kannattavuuden optimointi.
Yhteisen vision pysymistä varmistetaan myös pääosakkaiden välisillä säännöllisillä fokustarkistuksilla. 1-4 kertaa vuodessa osakkaat päivittävät yhdessä käsityksensä yrityksen tällä hetkellä tärkeimmästä ajurista, eli ratkaistavasta jännitteestä ja sen ratkaisuista. Jotta pääosakkaaksi voi tulla, on pystyttävä allekirjoittamaan yrityksen tarkoituksen lisäksi mukaan tulon hetkellä tunnistettu tärkein ajuri. Pohjana käytetään Sosiokratia 3.0:n mukaista organisaation ajureiden tunnistamista ja suostumuspäätöksentekoa. Niiden oleellinen piirre on, että sen sijaan että keskustelijoilla mahdollisesti olevat vastalauseet ja huolet pysäyttäisivät yhteisen ajatuksen edistämisen, ne käytetään hyväksi ehdotusta jalostettaessa.
3: Ne jotka tekevät työn, päättävät
Withmoressa osakkeita voivat omistaa vain yhtiössä töissä olevat ihmiset, eivätkä perustajaosakkaat muodosta tästä säännöstä poikkeusta. Osakkeita on yksi sarja, ja jokaisella osakkeella on yhtäläinen oikeus sekä päätöksentekoon että voitonjakoon. Kun työntekijästatus päättyy, muodostuu velvollisuus myydä yhtiön osakkeet pois.
Ensisijaisena ostajana toimii yritys, jotta uusia tekijöitä saadaan mutkattomasti mukaan, ja toissijaisesti myyntiin tulevia osakkeita voivat ostaa muut osakkaat. Osakassopimuksessa on allekirjoitettu periaate, että yhtiön tasearvoa pidetään toimintakyvyn turvaamisen puitteissa pienenä, jotta osakkeiden ostaminen ei muodostu kenellekään osapuolelle liialliseksi kynnyskysymykseksi.
4: Ne jotka tekevät tuloksen, saavat palkinnonkin
Konsulttiyrityksissä yksi klassinen ratkottava on vuoden mittaan syntyvän tuloksen jakaminen. Vaikka kaikilla on mahdollisuus ostaa osakkeita, kaikki eivät välttämättä sitä halua tehdä. Sen takia tarvitaan mekanismi, jolla yhdessä tuotettua hyvää jaetaan jo tilikauden varrella.
Withmoressa osakassopimukseen sisältyy yhteinen periaate kaikille työntekijöille vuosineljänneksittäin jaettavasta bonuksesta. Koska varsinainen laskutus, sen alkuun saattamiseksi tarvittava myyntityö ja muu tärkeä yrityksen toiminnan mahdollistaminen jakaantuu usein eri henkilöille, bonuksessa huomioidaan kaikki näistä panostuksen tavoista.
5: Jos panostus muuttuu, omistuksetkin muuttuvat
Pitkäikäisen yrityksen taipaleella elämäntilanteet muuttuvat, ja into ja mahdollisuudet panostaa yrityksen toimintaan vaihtelevat. Withmoressa tämä huomioidaan osakasmallissa siten, että pääosakkaiden osakeomistukset kehittyvät dynaamisesti osakkaiden kokeman panostuksen mukaan.
Käytännössä jokainen pääosakas laittaa vuosittain pienen osan omistuksestaan uudelleen jaettavaan pottiin, ja sen sisältämät osakkeet jaetaan uudelleen sen mukaan, keiden pääosakkaat kokevat panostaneen merkittävimmin yhtiön tulevaisuuden liiketoimintaan. Kysymyksen tulkinta vaihtelee tietenkin moneen suuntaan, ja kysymys on subjektiivisesta arviosta. Osakkeiden uudelleen jakaminen tehdään kuitenkin yhteensä kaikkien näkemysten perusteella, joten erilaiset painotukset tasapainottavat toisiaan.
Keskustelutuloksen perusteella pääosakkaat tarjoavat toisilleen ostettavaksi dynaamiseen pottiin laitetut osakkeensa. Mikäli äänestyksessä menestyneet osakkaat eivät halua käyttää osto-oikeuttaan, osakkeet säilyvät aiemmilla omistajilla.
6: Jos tulee riita, kivi-paperi-sakset
Vaikka Withmoren alkutaival on ollut hämmästyttävän selkä ja yksimielinen, vuosien varrella tulee varmasti tilanteita, joissa osakkaat eivät pääse jostakin periaatteesta tai yksityiskohdasta yksimielisyyteen. Joissakin yrityksissä nämä tilanteet ratkaistaan oikeusistuimissa, toisissa kolikkoa heittämällä.
Meidän yrityksessämme nojataan ensisijaisesti jo yllä mainittuun S3-suostumuspäätöksentekoon, jossa keskustelijoiden mahdolliset vastalauseet ja huolet pystytään käyttämään hyväksi yhteistä ehdotusta muotoiltaessa. Mikäli fasilitointi- ja ongelmanratkaisukyvyt kuitenkin joskus pettävät, yhteistyössämme perinteikkäänä ratkaisumallina on jo vuosia toiminut kivi, paperi ja sakset. Pääasia nimittäin on, että asiat etenevät.
Kiitokset ja lisätietoa
Osakassopimusta rakentaessamme olemme saaneet korvaamatonta ajatusapua Tommi Ullgrénilta (sarjayrittäjä Codenton, Atra Innovationsin, Oxygenin ym. takana), Arttu Katajalta (Evolver, Devisioona jne.) ja Perttu Tolvaselta (North Patrol, Vierityspalkki). Suurkiitokset kaikille kolmelle!
Sosiokratia 3.0:n toimintamalli suostumuspäätöksentekoon
Sosiokratia 3.0:n toimintamalli organisaation ajureiden tunnistamiseen